Radio Logo
RND
Listen to {param} in the App
Listen to En guàrdia! in the App
(171,489)
Save favourites
Alarm
Sleep timer
Save favourites
Alarm
Sleep timer

En guàrdia!

Podcast En guàrdia!
Podcast En guàrdia!

En guàrdia!

add

Available Episodes

5 of 50
 • Pompeu, el gran general romà
  Capítol 865. A banda de ser un dels generals i estrategs més importants de la història de Roma, Pompeu el Gran, o més exactament Gneu Pompeu Magne, és un dels personatges clau per entendre la fi de la República Romana, sobretot per l'enfrontament obert amb Juli Cèsar per obtenir el poder. Però prèviament, Pompeu ja havia fet història: mai abans un romà havia aconseguit passar de ser un ciutadà particular, un privatus, a ser cònsol, un nomenament que va assolir per primera vegada el 71 abans de Crist, amb 35 anys. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Oriol Olesti, professor titular d'Història Antiga de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  9/19/2021
  57:47
 • La indústria cervesera a Barcelona
  Capítol 864. En els anys posteriors a la Guerra del Francès, la cervesa va arribar a Barcelona de la mà de petits fabricants. Molts d'aquests petits productors, la majoria procedents dels estats alemanys, es van beneficiar de les mesures fiscals aprovades pel govern d'aleshores. En un primer moment es va apostar per una cervesa d'alta fermentació, fabricada de manera artesanal. És a partir del 1870 que van prosperar les grans empreses del sector que es van servir dels avenços tecnològics de l'època i van consolidar la indústria cervesera catalana, amb marques que han arribat fins avui. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Xavier Garcia Barber, doctor en Història Econòmica per la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona.
  9/18/2021
  54:45
 • Locutores de ràdio durant el franquisme
  Capítol 863. La presència de les dones en la història de la ràdio a Catalunya ha estat cabdal per al seu desenvolupament, però sovint no ha tingut el relleu que li corresponia. La tasca d'aquestes professionals, locutores, productores o guionistes, es va veure afectada al llarg dels quaranta anys de franquisme, en un moment marcat per la repressió i la censura. En un context repressiu i de desaparició del català de la graella, la presència de les veus femenines a les ones catalanes es va reduir considerablement respecte a l'etapa republicana. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador i Elvira Altés, llicenciada en Història i Antropologia, investigadora en comunicació i gènere, fundadora de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya i autora del llibre "Dones a les ones. La història de la ràdio a Catalunya en la veu de les dones".
  9/12/2021
  56:17
 • L'intent de detenció de Joan Granollacs
  Capítol 862. Al segle XVI, la política catalana va estar marcada pels conflictes que tensaven les relacions de poder entre les institucions que representaven el poder reial i les més properes a la terra, en especial la Diputació del General. El desplegament de la Diputació era vist amb recel per la monarquia, a mesura que s'hi veien representats els nous grups socials. Aquests enfrontaments van tenir un capítol especialment important el 1591, amb l'intent de detenció del diputat militar Joan Granollacs per part de les autoritats reials i la repressió posterior exercida contra els seus partidaris. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Miquel Pérez Latre, doctor en Història per la Universitat Pompeu Fabra i arxiver de l'Arxiu Nacional de Catalunya, autor del llibre "Entre el rei i la terra. El poder polític a Catalunya al segle XVI".
  9/11/2021
  54:18
 • La ciència-ficció
  Capítol 861. Les històries amb un element fantàstic o mitològic han suposat una de les branques més fecundes de la literatura i de qualsevol altra forma de narrativa. És a partir del segle XIX que neixen aquelles obres en què l'element fantàstic s'acompanya d'alguna especulació de tipus científic, encara que sigui poc demostrable o directament imaginària. Més endavant, la narrativa d'especulació científica es convertirà en habitual. L'anomenada ciència-ficció és, a hores d'ara, un dels gèneres literaris més populars arreu del món. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté i Eloi Puig, president de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia i responsable de la pàgina web de ressenyes de literatura fantàstica "La biblioteca del Kraken".
  9/5/2021
  56:14

About En guàrdia!

Station website

Listen to En guàrdia!, RNZ National and Many Other Stations from Around the World with the radio.net App

En guàrdia!

En guàrdia!

Download now for free and listen to radio & podcasts easily.

Google Play StoreApp Store
Information

Due to restrictions of your browser, it is not possible to directly play this station on our website.

You can however play the station here in our radio.net Popup-Player.

Radio