Radio Logo
RND
Listen to {param} in the App
Listen to Fortids Forglemmelser in the App
(171,489)
Save favourites
Alarm
Sleep timer
Save favourites
Alarm
Sleep timer
HomePodcastsHistory
Fortids Forglemmelser

Fortids Forglemmelser

Podcast Fortids Forglemmelser
Podcast Fortids Forglemmelser

Fortids Forglemmelser

add

Available Episodes

5 of 40
 • Historien om Taliban
  Det er næppe gået nogens næse forbi, at den 20 år lange krig i Afghanistan for nyligt er endt med, at Taliban efter lige så lang tids fravær fra regeringsmagten i landet, er kommet tilbage til magten USA og de allieredes tropper tilbagetrækning. Men hvad er Taliban egentlig - og hvad er det ikke?Vi dykker ned i Talibans baggrund, som startede i 1994 og for alvor gjorde sig gældende i årene 1996 til 2001, hvor terrorangrebet d. 11. september var med til at starte den amerikanske invasion af Afghanistan, som fordrev Taliban fra magten. Vi skaber klarhed over, hvorfor det "gik ud over" Taliban og Afghanistan, når nu det var Osama bin Laden og Al Qaeda, der stod bag angrebet. Desuden kigger vi på tiden før Taliban, hvor vi blandt andet kommer ind på, hvordan USA paradoksalt nok var med til at støtte nogle af de mennesker, der senere skulle stifte Taliban.
  9/15/2021
  1:22:43
 • Historien om Hans Egede
  For præcis 300 år siden drog den dansk-norske præst og missionær, Hans Egede, afsted til Grønland. Formålet var at udbrede kristendommen, men samtidig var det også startskuddet til den kolonisering, der senere førte til den totale, danske overtagelse af landet. Egede havde næppe forudset, hvilken betydning, hans mission ville få helt op til i dag - ej heller kunne han vide, hvilket symbol han selv ville blive for nutiden på godt og ondt. I sin samtid havde han primært fokus på det kristne ord, og hvordan han skulle overkomme de mange udfordringer, han undervejs mødte med at sprede det på verdens største ø.
  6/23/2021
  1:17:05
 • Historien om Louisiana-købet
  Louisiana-købet i 1803 banede vejen for et USA, som var mere forenet, større og ikke mindst mere amerikansk end tidligere. Hidtil var USA en ny nation, som stadig var defineret af britisk grundlagte byer, kolonier og ikke mindst regler.Louisiana-territoriet, området fra New Orleans ved den mexicanske golf til de store søer ved den canadiske grænse, var på franske hænder, hvor især den vigtige havneby New Orleans var vigtig for amerikanerne. De ville købe byen og havnen af franskmændene, men den nye franske leder, Napoleon Bonaparte, var ikke sen til at se en god handel og tilbød hele territoriet til dem, hvilket potentielt ville mere end fordoble den daværende amerikanske republik.
  6/9/2021
  59:34
 • Historien om De forbudte sange
  Da Sønderjylland og resten af Slesvig efter krigen i 1864 kommer under tysk besiddelse, opstod der et stort behov blandt de dansksindede i området for at dyrke det og holde fast ved det danske ophav. Dette udgjorde imidlertid en stor trussel, set med tyske briller, og en række tiltag blev derfor med tiden gjort for at undertrykke danskheden. Ét af disse var at lægge låg på det, der betegnedes som danskernes farligste agitationsmiddel, nemlig sangen. Således blev over 20 forskellige danske sange forbudt af tyskerne, da de efter sigende "ophidsede" befolkningen. Det var dog langt fra nok til at stoppe de sangglade sønderjyder!
  5/19/2021
  1:22:18
 • Historien om William S. Knudsen
  William S. Knudsen er for langt de fleste danskere et ubeskrevet blad, men han satte eftertrykkeligt sit stempel på amerikansk erhvervsliv i første halvdel af det 20. århundrede. Han blev den første og indtil videre eneste dansker, som har sat sig i direktørstolen for et af verdens største firmaer, General Motors, og faktisk gjorde dem til verdens største firma målt i omsætning. Hans største bedrift uden overdrivelse var dog, at han, på personlig foranledning af selveste Franklin D. Roosevelt, blev udvalgt til at skulle omstille den amerikanske industri til en krigsindustri, efter USA indtrådte i 2. verdenskrig i december 1941. Det lykkedes ret godt, hvis man kender til sin historie. Han sluttede desuden krigen af med at være den eneste civilist i amerikansk historie, som er blevet rankeret tre-stjernet general.
  5/5/2021
  1:16:46

About Fortids Forglemmelser

Station website

Listen to Fortids Forglemmelser, RNZ National and Many Other Stations from Around the World with the radio.net App

Fortids Forglemmelser

Fortids Forglemmelser

Download now for free and listen to radio & podcasts easily.

Google Play StoreApp Store
Information

Due to restrictions of your browser, it is not possible to directly play this station on our website.

You can however play the station here in our radio.net Popup-Player.

Radio